Hoe maak je Ghusl tegen Grote Onreinheid

Vraag

Hoe wordt de ghusl gedaan? Er zijn meningsverschillen in een aantal madhabs, dus welke moet ik volgen? Hoe verrichtte de Boodschapper ﷺ ghusl?

Samengevat antwoord

Om volledige ghusl te verrichten, doe je het volgende:
 1. Vorm de intentie om jezelf te reinigen van grote onzuiverheden.
 2. Zeg Bismillah en was de handen drie keer, was dan al het vuil van het geslachtsdeel.
 3. Doe wudu zoals je het voor je gebed doet.
 4. Giet driemaal water over het hoofd en wrijf het haar zodat het water de haarwortels bereikt.
 5. Was het lichaam en zorg ervoor dat het water alle delen bereikt, te beginnen met de rechterkant van het lichaam en dan de linkerkant, en wrijf erover met de handen zodat het water het hele lichaam bereikt.

Antwoord

Alle lof zij Allah.

Verschillende madhabs: Welke moet je volgen?

Je hoeft niet een bepaalde madhab te volgen. Je moet het eerder aan een geleerde vragen die je vertrouwt, iemand die beroemd is onder de mensen vanwege zijn kennis en deugd, en dan de religieuze regels volgen die hij je uitlegt.

Het maakt niet uit of er meningsverschillen zijn tussen de geleerden over religieuze zaken, omdat dit iets is dat Allah door Zijn wijsheid heeft gewild, en de moslim die niet in staat is de waarheid (ijtihad) te achterhalen, is alleen verplicht om de vraag te stellen aan geleerden en meer hoeft hij niet te doen. 

Vormen van ghusl

Met betrekking tot het verrichten van ghusl voor grote onzuiverheden zijn er 2 vormen van ghusl: 

 • Aanvaardbare vorm: in de zin dat als een persoon volstaat met het doen van ghusl op deze manier, zijn ghusl geldig is en hij gereinigd raakt van grote onzuiverheden. Maar als een persoon nalaat deze ghusl volledig uit te voeren, is zijn ghusl niet geldig. 
 • Volledige en voorkeurs vorm: Dit is het type waarvoor het mustahabb (aanbevolen) is , maar het is niet verplicht. 

Hoe de aanvaardbare vorm van ghusl te maken

Wat de verplichte en aanvaardbare vorm betreft, is deze als volgt: 

 1. Je moet de intentie hebben om jezelf te zuiveren van onreinheid: janabah (onreinheid na seksuele ontlading), menstruatie of nifas (postpartumbloeding).
 2. Was het hele lichaam één keer met water, zorg ervoor dat het water de haarwortels bereikt en de plaatsen waar het niet gemakkelijk kan komen, zoals de oksels en de achterkant van de knieën, en spoel ook de mond en neus, volgens naar de juiste geleerdelijk mening.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (moge Allah hem genadig zijn) zei in al-Sharh al-Mumti’ (1/423):

“Het bewijs dat deze ghusl geldig is, zijn de woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “Als je in een staat van Janabah bent (dat wil zeggen na een seksuele ontlading), reinig jezelf dan (baad je hele lichaam)” [al-Maidah 5:6].

Allah heeft niets anders vermeld dan dat. Als iemand zijn hele lichaam één keer wast, dan kan men met recht zeggen dat hij zichzelf heeft gereinigd.”

Hoe de volledige vorm van ghusl te maken

Wat het volledige ghusl betreft, is het als volgt;

 1. Je moet de intentie hebben in het hart om zichzelf te zuiveren van grote onzuiverheden: janabah (onzuiverheid na seksuele ontlading), menstruatie of nifas (postpartumbloeding).
 2. Zeg dan Bismillah en was de handen drie keer, was dan al het vuil van het geslachtsdeel.
 3. Doe dan wudu als gebed, een volledige wudu .
 4. Giet vervolgens drie keer water over het hoofd en wrijf het haar zodat het water de haarwortels bereikt.
 5. Was vervolgens het lichaam en zorg ervoor dat het water alle delen bereikt, te beginnen met de rechterkant van het lichaam en dan de linkerkant, en wrijf erover met de handen zodat het water het hele lichaam bereikt. 

Het bewijs voor deze mustahabb(aanbevolen) -vorm van ghusl is: 

‘Aishah (moge Allah tevreden met haar zijn) zei: Toen de Boodschapper van Allah ﷺ de ghusl voor janaabah deed, waste hij zijn handen en deed hij wudu als gebed, daarna waste hij zichzelf. dan streek hij met zijn vingers door zijn haar, en als hij dacht dat het [het water] zijn huid had bereikt, goot hij er driemaal water over [het hoofd] en daarna waste hij de rest van zijn lichaam. (Overgeleverd door al-Bukhari (248) en Muslim (316))  

‘Aishah (moge Allah tevreden met haar zijn) zei ook: Wanneer de Boodschapper van Allah ﷺ de ghusl van janabah verrichtte , riep hij om zoiets als een vat dat gebruikt werd om te melken en nam hij water in zijn handpalm. Hij begon met de rechterkant van zijn hoofd, daarna met de linkerkant, daarna nam hij water in beide handpalmen en goot het over zijn hele hoofd. (Overgeleverd door al-Bukhari (258) en Muslim (318))

Een van de belangrijke uitspraken met betrekking tot deze kwestie is dat ghusl voor grote onreinheid de plaats inneemt van wudu’, dus de persoon die ghusl heeft gedaan , of het nu de volledige of de aanvaardbare vorm is, hoeft de wudu niet te herhalen, tenzij hij iets doet dat de ghusl ongeldig maakt zuiverheid tijdens het doen van ghusl.

En Allah weet het het beste.

Was this article helpful?

Gerelateerde Artikelen