De kwade gevolgen van het kijken naar films

Vraag

Wat is het oordeel over het kijken naar films in het algemeen en documentaires? Geef ons alstublieft advies, moge Allah u zegenen.

Samengevat antwoord

Het is ongetwijfeld haram om films te kijken die dames, muziek, invloeden van westerse / niet-islamitische levenswijzen, of andere haram zaken bevatten. Het is wel toegestaan als de inhoud vrij is van dergelijke haram zaken en niet afleidt van religieuze verplichtingen.

Antwoord

Alle lof zij Allah.

Het kijken naar films omvat het kijken naar dingen die haram zijn, zoals het zien van ‘awrah’, het volgen van immorele daden, of het luisteren naar dingen die haram zijn, zoals muziek en obsceen gepraat. Het is ongetwijfeld haram om in dit geval naar hen te kijken. 

Als de films vrij zijn van zulke zaken, dan is er niets mis met het kijken ernaar, zolang iemand er niet van afleidt om Allah te gedenken of iemand ervan weerhoudt iets te doen dat verplicht is. 

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen documentaires en andere soorten films. 

Het slechte effect van films

Het kijken naar films heeft een slecht effect op het individu en op de ummah. De slechte effecten omvatten het volgende: 

  1. Opwekken van verlangens.
  2. Verspreiding van immoraliteit die aantrekkelijk en gemakkelijk toegankelijk wordt gemaakt
  3. Het onderwijzen en rechtvaardigen van misdaad, en het bekendmaken ervan bij jong en oud.
  4. Corruptie van het huwelijksleven, door de vrouw lelijk te laten lijken voor de man en omgekeerd, door afbeeldingen te tonen van aantrekkelijke meisjes en mannen.
  5. Het verspreiden van corrupte overtuigingen die gebaseerd zijn op kaafir-theorieën, zoals de evolutietheorie, of het toeschrijven van de krachten van creatie en vernietiging aan onderzoekers en uitvinders, of het propageren van magie, waarzeggerij en beweringen het ongeziene te kennen, of het belachelijk maken van religie en religieuze mensen en andere dergelijke zaken die voorkomen in films die aan jong en oud worden vertoond.
  6. Kostbare tijd en energie verspillen, leven met illusies die ver verwijderd zijn van de realiteit.

En er zijn nog meer kwade gevolgen. 

Shaykh Ibn Jibreen (moge Allah hem behoeden) zei: “Een ander kwaad van het kijken naar die verleidelijke beelden en het genieten van het kijken ernaar, zijn de beelden die getoond worden in films, op video’s en op de tv enz, die beelden van versierde vrouwen tonen, vooral die vanuit het buitenland worden uitgezonden, enz. 

Ze zijn een fitnah (beproeving, verleiding), en wat een fitnah. Degene die naar deze beelden kijkt, kan er niet zeker van zijn dat hij niet beïnvloed zal worden door het beeld van deze vrouw of deze zaani (overspelige) of door degene die kwaad begaat en hem de weg wijst om dat te doen. Het kan zijn dat hij zichzelf niet kan beheersen en niet kan weerhouden van het zoeken naar manieren om zijn verlangen te vervullen, als hij niet het geloof heeft om hem ervan te weerhouden naar deze beelden te kijken, of het nu tekeningen zijn, foto’s op de pagina’s van kranten en tijdschriften, of ze worden vertoond in directe uitzendingen of in films en dergelijke. 

Deze zondes en verboden zaken komen overal voor en ze roepen mensen op om immorele daden te begaan. Als een vrouw naar deze niet-mahram-mannen kijkt, kan ze er niet zeker van zijn dat haar hart niet zal neigen naar het begaan van immorele daden, en als een vrouw deze immorele, versierde vrouwen ziet, zou ze in de verleiding komen om ze te imiteren, omdat ze zal denken dat ze slimmer zijn en sterker dan zij. Dat zal ervoor zorgen dat zij het kleed van bescheidenheid terzijde schuift en haar gezicht blootlegt, en zij zal haar schoonheid aan vreemden tonen, en zij zal een fitnah worden, en wat voor een fitnah.”
Einde Citaat van de website van Shaykh Ibn Jibreen. 

En Allah weet het het beste.

Was this article helpful?